Czarny makaron z grzybami w sosie truflowym

 


Ten makaron to prawdziwa uczta dla podniebienia. Trufle, czarny makaron i leśne grzyby to połączenie idealne. Jest błyskawiczny, w sam raz do zrobienia po udanym grzybobraniu. Mój niekwestionowany faworyt jesienny. Kto nigdy nie próbował smaku trufli, niech spróbuje. Zupełnie zmieniają smak dania i są po prostu pyszne! Najprościej do kupienia w formie pasty w niewielkich słoiczkach, dostępnych np. w dużych supermarketach. Czarny makaron nieco podkreśla smak dania, ale z powodzeniem można użyć zwykłego spaghetti lub papardelle i będzie równie dobry. Całość warta zachodu. Gwarantuje! ;)


Składniki:

  • 400 g mieszanki świeżych małych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki)
  • 200 g czarnego makaronu spaghetti
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pasty z trufli białej

Przygotowanie:
  1. Grzyby wyczyścić, umyć i dobrze osuszyć. Przekroić na połówki, a mniejsze zostawić w całości (jeśli grzyby są duże, pokroić w bardzo grube plastry).
  2. Wstawić wodę na makaron. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotować grzyby na patelni.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z olejem. Wrzucić grzyby i smażyć na większym ogniu około 5-7 minut aż cała woda odparuje co chwile mieszając.
  4. Zmniejszyć ogień. Dodać pastę truflową, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać kremówkę i całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje. 
  5. Dodać ugotowany makaron. Wymieszać. Podawać gorące. 
A takie zbiory udało nam się dokonać... ;)



Komentarze