Czarny makaron z grzybami w sosie truflowym
Ten makaron to prawdziwa uczta dla podniebienia. Trufle, czarny makaron i leśne grzyby to połączenie idealne. Jest błyskawiczny, w sam raz do zrobienia po udanym grzybobraniu. Mój niekwestionowany faworyt jesienny. Kto nigdy nie próbował smaku trufli, niech spróbuje. Zupełnie zmieniają smak dania i są po prostu pyszne! Najprościej do kupienia w formie pasty w niewielkich słoiczkach, dostępnych np. w dużych supermarketach. Czarny makaron nieco podkreśla smak dania, ale z powodzeniem można użyć zwykłego spaghetti lub papardelle i będzie równie dobry. Całość warta zachodu. Gwarantuje! ;)
Składniki:
- 400 g mieszanki świeżych małych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki)
- 200 g czarnego makaronu spaghetti
- 150 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie)
- 2 łyżki pasty z trufli białej
Przygotowanie:
- Grzyby wyczyścić, umyć i dobrze osuszyć. Przekroić na połówki, a mniejsze zostawić w całości (jeśli grzyby są duże, pokroić w bardzo grube plastry).
- Wstawić wodę na makaron. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotować grzyby na patelni.
- Na patelni rozgrzać oliwę z olejem. Wrzucić grzyby i smażyć na większym ogniu około 5-7 minut aż cała woda odparuje co chwile mieszając.
- Zmniejszyć ogień. Dodać pastę truflową, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać kremówkę i całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
- Dodać ugotowany makaron. Wymieszać. Podawać gorące.
A takie zbiory udało nam się dokonać... ;)
Komentarze
Prześlij komentarz