Tagliatelle z leśnymi grzybami

 


Po ostatnim grzybobraniu nie mogliśmy sobie odmówić zrobienia klasycznego sosu na bazie słodkiej śmietany. Ten przepis jest banalnie prosty i do tego szybki w wykonaniu. Całość zajmuje niewiele więcej czasu niż gotowanie makaronu. A do tego jest pyszny! My wykorzystaliśmy malutkie okazy grzybów takie jak borowiki, podgrzybki czy kozaczki, ale z powodzeniem sos można zrobić z większych okazów; wystarczy je drobniej pokroić. Idealny na jesienne dni ;). 


Składniki:

  • 200 g mieszanki małych grzybów (borowiki, kozaki, podgrzybki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 160 makaronu tagliatelle
  • pół pęczka pietruszki
  •  1/4 dużej cebuli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
  1. Grzyby dobrze umyć, pozostawić do obeschnięcia z wody, a następnie pokroić w grube plastry. 
  2. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na oliwie z dodatkiem masła. Dodać grzyby, smażyć przez około 4 minuty.
  4. Wlać śmietankę, zagotować, a następnie podgrzewać do zgęstnienia sosu, co chwilę mieszając. Na tym etapie sos doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  5. Dodać makaron. Wymieszać. Podgrzewać całość około dwóch minut. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać gorące. 

Komentarze