Tagliatelle z leśnymi grzybami
Po ostatnim grzybobraniu nie mogliśmy sobie odmówić zrobienia klasycznego sosu na bazie słodkiej śmietany. Ten przepis jest banalnie prosty i do tego szybki w wykonaniu. Całość zajmuje niewiele więcej czasu niż gotowanie makaronu. A do tego jest pyszny! My wykorzystaliśmy malutkie okazy grzybów takie jak borowiki, podgrzybki czy kozaczki, ale z powodzeniem sos można zrobić z większych okazów; wystarczy je drobniej pokroić. Idealny na jesienne dni ;).
Składniki:
- 200 g mieszanki małych grzybów (borowiki, kozaki, podgrzybki)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 160 makaronu tagliatelle
- pół pęczka pietruszki
- 1/4 dużej cebuli
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
- Grzyby dobrze umyć, pozostawić do obeschnięcia z wody, a następnie pokroić w grube plastry.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na oliwie z dodatkiem masła. Dodać grzyby, smażyć przez około 4 minuty.
- Wlać śmietankę, zagotować, a następnie podgrzewać do zgęstnienia sosu, co chwilę mieszając. Na tym etapie sos doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodać makaron. Wymieszać. Podgrzewać całość około dwóch minut. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz