Fusilli bucati z boczkiem i groszkiem w sosie z sera pleśniowego
Boczek, zielony groszek, ser pleśniowy i makaron. Czy można chcieć więcej? :D Makaron fusilli bucati w wersji lunghi rzucił mi się jakiś czas temu w oczy w jednym z supermarketów. I wtedy też od razu przyszedł pomysł na to danie. W zamrażarce spoczywały resztki groszku niewykorzystane do ostatniego stroganowa i przyszła pora żeby w końcu je wykorzystać. A jak się prezentuje! Kremowy sos z sera pleśniowego tylko scalił całe danie, a boczek wzmocnił jego smak. Proste, szybkie i do tego niezwykle pyszne danie. Makaron bucati w wersji z groszkiem poleca się na obiad. ;)
Składniki:
- 300 g makaronu fusilli bucati lunghi
- 75 g sera pleśniowego roquefort
- 300 chudego, surowego, wędzonego boczku
- 215 g mrożonego groszku
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1/2 dużej cebuli
- 1,5 łyżki oliwy
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z połową porcji soli. Zachować 3 łyżki wody z makaronu. Pozostałość odcedzić.
- Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć całość przez 5 minut co chwile mieszając.
- Wlać śmietankę. Całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dodać ser pleśniowy poszarpany na mniejsze kawałki. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.
- Do sosu dodać wodę po makaronie. Gotować około 10 minut do zgęstnienia sosu stale mieszając.
- Dodać rozmrożony, zielony groszek. Podgrzewać całość około minutę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem (dania nie solimy!). Wrzucić do sosu makaron i dobrze wymieszać. Mieszając podgrzewać jeszcze około 3 minuty. Podawać najlepiej na podgrzanych talerzach.
Komentarze
Prześlij komentarz