Fusilli bucati z boczkiem i groszkiem w sosie z sera pleśniowego


Boczek, zielony groszek, ser pleśniowy i makaron. Czy można chcieć więcej? :D Makaron fusilli bucati w wersji lunghi rzucił mi się jakiś czas temu w oczy w jednym z supermarketów. I wtedy też od razu przyszedł pomysł na to danie. W zamrażarce spoczywały resztki groszku niewykorzystane do ostatniego stroganowa i przyszła pora żeby w końcu je wykorzystać. A jak się prezentuje! Kremowy sos z sera pleśniowego tylko scalił całe danie, a boczek wzmocnił jego smak. Proste, szybkie i do tego niezwykle pyszne danie. Makaron bucati w wersji z groszkiem poleca się na obiad. ;)


Składniki:

  • 300 g makaronu fusilli bucati lunghi
  • 75 g sera pleśniowego roquefort
  • 300 chudego, surowego, wędzonego boczku
  • 215 g mrożonego groszku
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie  z połową porcji soli. Zachować 3 łyżki wody z makaronu. Pozostałość odcedzić. 
  2. Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć całość przez 5 minut co chwile mieszając. 
  3. Wlać śmietankę. Całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dodać ser pleśniowy poszarpany na mniejsze kawałki. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. 
  4. Do sosu dodać wodę po makaronie. Gotować około 10 minut do zgęstnienia sosu stale mieszając. 
  5. Dodać rozmrożony, zielony groszek. Podgrzewać całość około minutę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem (dania nie solimy!). Wrzucić do sosu makaron  i dobrze wymieszać. Mieszając podgrzewać jeszcze około 3 minuty. Podawać najlepiej na podgrzanych talerzach. 

Komentarze