Pajęcze babeczki


Uwielbiam dekoracje na Halloween :). Dynie, wiedźmowe paluchy, krwawy popcorn czy ciasteczka duchy. Pajęcze babeczki to moja własna propozycja na tę okazję. Sprawdzą się idealnie podczas wieczornego spotkania ze znajomymi czy dobrego seansu filmowego. Wilgotne, przepyszne babeczki, posmarowane grubą warstwą czekolady z uroczą jadalną pajęczynką na wierzchu. Żeby dodatkowo nadać im klimat opuszczonych strychów czy piwnicznych zakamarków, posłużyłam się aromatem torfowej whisky. Można ją oczywiście pominąć zastępując wrzątkiem lub zwykłą whisky czy brązowym rumem. Gwarantuje jednak, że dodadzą dodatkowo klimatu i znakomicie wzmocnią smak. :))


(12 sztuk)

Składniki:

Babeczki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 7 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka torfowej whisky (opcjonalnie, lub zwykła whisky)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kremówki 36 %
  • 1 łyżeczka płynnej glukozy

Pajęczynki:

  • 50 g białej czekolady

Przygotowanie:
  1. Przygotować pajęczynki czekoladowe: Białą czekoladę roztopić w kapieli wodnej lub mikrofali. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką o małym otworze (u mnie Wilton nr 1). Na papierze do pieczenia rysować czekoladą wzór pajęczyny. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie delikatnie rolując papier od dołu zdejmować pajęczynki.
  2. Babeczki: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Dodać olej, mleko i jajko. Dokładnie zmiksować. Następnie po łyżce wlewać wrzącą wodę nadal miksując. Na koniec, dalej miksując dodać rum i whisky. Lejące ciasto przełożyć po równo do foremek na babeczki wyłożonej papilotkami. Piec 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. Ostudzić.
  3. Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kostki. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej z dodatkiem glukozy i kremówki. Gęstą polewę nakładać po niepełnej łyżce na każdą z babeczek i dobrze rozsmarować. Przestudzić.
  4. Na przestudzoną polewę nakładać pajęczynki z białej czekolady. 

Komentarze