Ciasto na pierogi
Pierogi to chyba jedna z najczęściej wykonywanych przeze mnie potraw za wyjątkiem pizzy. W moim rodzinnym domu usypywało się najpierw wielki kopczyk z mąki. Następnie bardzo ciepłą wodę, najczęściej w połączeniu z jajkiem, wlewało pomału w wydrążoną w środku dziurkę. Mąkę zsypywało się do środka i odkładało na bok fragmenty ciasta, które potem skrzętnie się zagniatało. Dziś, po opracowaniu zawartości składników, po prostu wyrabiam ciasto w misce do której wrzucam wszystkie składniki :). Ciasto zawsze robię z podwójnej porcji. Na wigilię nigdy nie może zabraknąć uszek i pierogów. Ta wersja ciasta jest wegańska. Jeśli jednak chcecie, zamiast oleju możecie użyć stopionego masła w tej samej ilości. Ciasto będzie miało dodatkowy maślany smak.
Składniki:
- 400 g mąki plus do podsypywania
- 125 ml wrzątku
- 125 ml chłodnej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli (niekoniecznie)
- Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek.
- Wodę wymieszać ze sobą. Dodać olej i energicznie zamieszać. Następnie szybko, zanim olej się dobrze nie rozwarstwi, wlać do dołka z mąki.
- Drewnianą łyżką wymieszać ciasto. Następnie zagniatać ciasto dłonią przez 10 minut aż będzie jednolite i sprężyste. Pozostawić pod przykryciem na około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz