Ciasto na pierogi


Pierogi to chyba jedna z najczęściej wykonywanych przeze mnie potraw za wyjątkiem pizzy. W moim rodzinnym domu usypywało się najpierw wielki kopczyk z mąki. Następnie bardzo ciepłą wodę, najczęściej w połączeniu z jajkiem, wlewało pomału w wydrążoną w środku dziurkę. Mąkę zsypywało się do środka i odkładało na bok fragmenty ciasta, które potem skrzętnie się zagniatało. Dziś, po opracowaniu zawartości składników, po prostu wyrabiam ciasto w misce do której wrzucam wszystkie składniki :). Ciasto zawsze robię z podwójnej porcji. Na wigilię nigdy nie może zabraknąć uszek i pierogów. Ta wersja ciasta jest wegańska. Jeśli jednak chcecie, zamiast oleju możecie użyć stopionego masła w tej samej ilości. Ciasto będzie miało dodatkowy maślany smak. 


Składniki:

  • 400 g mąki plus do podsypywania
  • 125 ml wrzątku
  • 125 ml chłodnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli (niekoniecznie)

Przygotowanie:
  1.  Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek. 
  2. Wodę wymieszać ze sobą. Dodać olej i energicznie zamieszać. Następnie szybko, zanim olej się dobrze nie rozwarstwi, wlać do dołka z mąki.
  3. Drewnianą łyżką wymieszać ciasto. Następnie zagniatać ciasto dłonią przez 10 minut aż będzie jednolite i sprężyste. Pozostawić pod przykryciem na około 15 minut. 

Komentarze