Proste muffiny rabarbarowe z krokantem migdałowym
Rabarbar kupiłam pod wpływem chwili, ale nie czekał zbyt długo aby się za niego zabrać. Jako, że miałam w lodówce niewykorzystany kefir i kilka zalegających papilotek, muffiny poszły na pierwszy ogień. Ich zaletą jest również to, że są błyskawiczne, proste i do tego zawsze się udają. Ciasto jest puszyste, lekkie, słodkie z przełamaną kwaśną nutą rabarbaru, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni wiosną i wczesnym latem. Do tego przepisu wykorzystałam krokant migdałowy, który miałam w szafce, do kupienia na dziale cukierniczym w każdym dużym markecie, ale możecie go śmiało pominąć. Nie ingeruje mocno w smak muffinek, a jedynie dodaje chrupkiego charakteru. Do tego przepisu wykorzystałam jedną miskę, nie jak przy klasycznych muffinkach dwie. Zaoszczędzi to czasu, mycia garnków, a efekt jest znakomity. Taką wiosnę w kuchni to ja lubię. ;)
(przepis na 12 muffinek)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka kefiru
- 2 spore łodygi rabarbaru
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 2 jajka
- około 2 łyżek krokantu migdałowego
- Do większej miski wlać kefir. Wbić jajka i wymieszać łyżką. Dodać olej, ekstrakt z pomarańczy i cukier. Ponownie wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Rabarbar umyć. Nie obierając, odkroić tylko liście i centymetr dwa od spodu, a następnie przekroić łodygi wzdłuż i pokroić w kostkę. Dorzucić do powyższej masy.
- Dodać proszek do pieczenia i sodę, a następnie dobrze wmieszać je w masę. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite, dodać całą mąkę i szybko zamieszać tylko do połączenia się składników jak przy typowych muffinach.
- Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozłożyć równomiernie do wszystkich 12 dołków. Posypać z wierzchu krokantem. Piec w 175 stopniach przez 25 minut w piekarniku bez termoobiegu lub do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz