Tarta z masłem orzechowym, bananami i bitą śmietaną


Tarta z kategorii "czyszczenie lodówki". Nie za słodka, prosta w wykonaniu, idealnie sprawdzi się gdy mamy zalegające banany i kremówkę. Do bitej śmietany wykorzystałam mleko skondensowane, które zostało mi po przygotowaniu domowych lodów, ale śmiało możecie wykorzystać cukier puder. Tarta nie wychodzi bardzo słodka, więc dla osób lubiących więcej słodyczy, można zwiększyć ilość lukru o 2-3 łyżki cukru pudru do bitej śmietany. Niemniej nam smakowała właśnie w takiej wersji. ;) Polecam, kombinacja masło orzechowe i banany nigdy się nie nudzi. 


Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki 
  • 135 g zimnego masła
  • 65 g cukru pudru
  • szczypta soli 
Krem z masła orzechowego:
  • 90 g masła orzechowego
  • 50 g mascarpone
  • 3 łyżki kremówki 36%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 4 nieduże, dojrzałe banany
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Do malaksera wsypać mąkę i cukier puder. Dodać sól i masło pokrojone w kostkę. Miksować do otrzymania "piasku". Całość wysypać na stolnicę i zagniatać do otrzymania jednolitego ciasta, starając się jednocześnie nie nagrzać go za bardzo. Rozpłaszczyć, lekko rozwałkować na kształt koła, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. 
  2. Przygotować formę do tarty o szerokości 24 cm. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło. Przełożyć na formę do tarty obkładając spód i boki jednocześnie, docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Nakłuć widelcem spód ciasta. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia, zakrywając jednocześnie boki i wysypać  na wierzch kulki ceramiczne (lub suchą fasolę). Piec przez 20 minut w 170 stopniach, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze około 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
  3. Krem z masła orzechowego: Do niedużej miski przełożyć mascarpone i kremówkę. Miksować aż krem będzie sztywny. Dodać sól, cukier i masło orzechowe i zmiksować do połączenia. Masę wyłożyć na dno ostudzonego spodu. 
  4. Banany obrać, odkroić końce i pokroić w plasterki. Układać "na zakładkę" na krem orzechowy. 
  5. Śmietany kremówki połączyć w misce. Ubijać do otrzymania sztywnego kremu. Dodać mleko skondensowane i ubijać około minuty aż masa ponownie stanie się sztywna. Bitą śmietanę przełożyć równomiernie na banany. 
  6. Całość posypać startą, gorzką czekoladą. 

Komentarze