Kawa mrożona

 


Na upały najlepsza. Kawa mrożona. Prosta do wykonania, szybka i ze składników, które napewno mamy w domu. To tylko mleko, kawa i cukier. Jeśli chcecie, do kawy podczas blendowania możecie zamiast cukru użyć syropu smakowego, np karmelowego. Efekt jak z najlepszej kawiarni. :)


Składniki:

  • 150 ml mocnego espresso (u mnie zaparzonego z podwójnej porcji kawy sypanej)
  • 3 łyżki cukru
  • 450 ml zimnego mleka z lodówki
  • około 9-12 kostek lodu

Przygotowanie: 
  1. Zaparzoną kawę odstawić do ostygnięcia, a następnie na minimum godzinę wstawić do lodówki. 
  2. Na 10 minut przed przygotowaniem kawy szklanki schłodzić w zamrażarce (nie jest to krok konieczny).
  3. Kawę, mleko i cukier umieścić w blenderze kielichowym. Miksować około 15-20 sekund na średnich obrotach. 
  4. Do szklanek wrzucić kilka kostek lodu i zalać kawą. Od razu podawać. 
  5. Niewykorzystaną kawę przechowywać w lodówce. 

Komentarze