Kawa mrożona
Na upały najlepsza. Kawa mrożona. Prosta do wykonania, szybka i ze składników, które napewno mamy w domu. To tylko mleko, kawa i cukier. Jeśli chcecie, do kawy podczas blendowania możecie zamiast cukru użyć syropu smakowego, np karmelowego. Efekt jak z najlepszej kawiarni. :)
Składniki:
- 150 ml mocnego espresso (u mnie zaparzonego z podwójnej porcji kawy sypanej)
- 3 łyżki cukru
- 450 ml zimnego mleka z lodówki
- około 9-12 kostek lodu
Przygotowanie:
- Zaparzoną kawę odstawić do ostygnięcia, a następnie na minimum godzinę wstawić do lodówki.
- Na 10 minut przed przygotowaniem kawy szklanki schłodzić w zamrażarce (nie jest to krok konieczny).
- Kawę, mleko i cukier umieścić w blenderze kielichowym. Miksować około 15-20 sekund na średnich obrotach.
- Do szklanek wrzucić kilka kostek lodu i zalać kawą. Od razu podawać.
- Niewykorzystaną kawę przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz