Kopiec kreta wegański
Kto nie kocha połączenia bananów i czekolady? Do tego słodki, mleczny krem i mamy deser idealny. Ostatnio Kopiec kreta jest u nas na topie. Tym razem w wersji wegańskiej, bez jajek i nabiału. W większości wegańskich przepisów widziałam użycie mleczka kokosowego. W tym jednak przepisie wykorzystałam mleko owsiane, które ma łagodny, słodki smak i śmietan fix wegański. Efekt przerośnie wasze oczekiwania. ;)
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 4 płaski łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
- 1-2 łyż oleju kokosowego do wysmarowania formy
Krem:
- 500 ml mleka owsianego niesłodzonego, schłodzonego w lodówce przez noc
- 5 opakowań wegańskiego śmietan fix (opakowanie na 175 ml płynu - u mnie Śnieżynka)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Pozostałe:
- 1/4 szklanki mocnej herbaty z odrobiną ksylitolu i kilkoma kroplami cytryny
- 3-4 nieduże banany
Przygotowanie:
- Ciasto: szklankę mleka sojowego przelać do blendera. Dodać cytryny, pozostawić na pięć minut i zmiksować do spienienia. Dolać oleju i miksować około 5 minut (można z przerwami) aż płyn nieco zgęstnieje i stanie się jednolitą emulsją. Emulsję przelać do miski, dodać resztę mleka z przepisu, cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać i przesypać do masy z cukrem i mlekiem. Wymieszać rózgą do połączenia składników (nie za długo). Następnie przelać do formy o średnicy 22 cm, wyłożonej od dołu papierem i posmarowanej po bokach olejem kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
- Krem: do dużej miski wlać schłodzone mleko owsiane. Dodać śmietan fix i miksować około 5 minut do zgęstnienia kremu. Dodać posiekaną drobno, gorzką czekoladę i wymieszać. Krem wstawić na około 30 minut do lodówki w celu zgęstnienia.
- Ciasto przełożyć na paterę. Ściąć powstałą górkę nożem (powinno pozostać około 2 cm ciasta). Wydrążyć środek, pozostawiając nieco spodu (1 cm) i brzegi na grubość 1 cm. Ścięte i wydrążone ciasto pokruszyć do miski i odstawić na bok.
- Banany obrać, odkroić końcówki i przekroić wzdłuż. Ciasto na spodzie nasączyć schłodzoną herbatą. W wydrążonym miejscu układać banany. Całość przykryć schłodzonym kremem tworząc kopczyk. Krem obłożyć pokruszonym ciastem kakaowym. Całość schłodzić jeszcze przez około dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz