Kopiec kreta wegański

 


Kto nie kocha połączenia bananów i czekolady? Do tego słodki, mleczny krem i mamy deser idealny. Ostatnio Kopiec kreta jest u nas na topie. Tym razem w wersji wegańskiej, bez jajek i nabiału. W większości wegańskich przepisów widziałam użycie mleczka kokosowego. W tym jednak przepisie wykorzystałam mleko owsiane, które ma łagodny, słodki smak i śmietan fix wegański. Efekt przerośnie wasze oczekiwania. ;)


Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 4 płaski łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
  • 1-2 łyż oleju kokosowego do wysmarowania formy

Krem:

  • 500 ml mleka owsianego niesłodzonego, schłodzonego w lodówce przez noc
  • 5 opakowań wegańskiego śmietan fix (opakowanie na 175 ml płynu - u mnie Śnieżynka)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Pozostałe:

  • 1/4 szklanki mocnej herbaty z odrobiną ksylitolu i kilkoma kroplami cytryny
  • 3-4 nieduże banany

Przygotowanie:
  1. Ciasto: szklankę mleka sojowego przelać do blendera. Dodać cytryny, pozostawić na pięć minut i zmiksować do spienienia. Dolać oleju i miksować około 5 minut (można z przerwami) aż płyn nieco zgęstnieje i stanie się jednolitą emulsją.  Emulsję przelać do miski, dodać resztę mleka z przepisu, cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. 
  2. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać i przesypać do masy z cukrem i mlekiem. Wymieszać rózgą do połączenia składników (nie za długo).  Następnie przelać do formy o średnicy 22 cm, wyłożonej od dołu papierem i posmarowanej po bokach olejem kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
  3. Krem: do dużej miski wlać schłodzone mleko owsiane. Dodać śmietan fix i miksować około 5 minut do zgęstnienia kremu. Dodać posiekaną drobno, gorzką czekoladę i wymieszać. Krem wstawić na około 30 minut do lodówki w celu zgęstnienia. 
  4. Ciasto przełożyć na paterę. Ściąć powstałą górkę nożem (powinno pozostać około 2 cm ciasta). Wydrążyć środek, pozostawiając nieco spodu (1 cm) i brzegi na grubość 1 cm.  Ścięte i wydrążone ciasto pokruszyć do miski i odstawić na bok. 
  5. Banany obrać, odkroić końcówki i przekroić wzdłuż. Ciasto na spodzie nasączyć schłodzoną herbatą. W wydrążonym miejscu układać banany. Całość przykryć schłodzonym kremem tworząc kopczyk. Krem obłożyć pokruszonym ciastem kakaowym. Całość schłodzić jeszcze przez około dwie godziny. 

Komentarze