Pierogi ruskie wegańskie
Herezja? Otóż nie. :) Zaufajcie mi. W smaku niczym nie różnią się od naszych klasycznych "ruskich". Są dokładnie takie jakie mają być, a okraszone podsmażoną cebulką znikają w kilka sekund. Sama nie jestem weganką, ale o ile tylko mogę staram się szukać zamienników nabiału i mięsa w produktach roślinnych. Raz, że można w ten sposób poznawać zupełnie nowe możliwości w kuchni, a dwa, chronimy planetę i zwierzęta, których chyba najbardziej mi szkoda :). Ich wykonanie jest równie proste co przy klasycznej wersji. Jedyna rzecz w jaką musicie się zaopatrzyć to kwas mlekowy. Dostępny jest praktycznie wszędzie i o ile nazwa bywa myląca, jest to produkt produkowany przez bakterie, a nie wytwarzany z mleka, choć to właśnie on nadaje mlecznym produktom charakterystycznego posmaku. :)
(około 60 sztuk)
Składniki:
- 1 porcja ciasta pierogowego (+ szczypta soli)
- 400 g twardego tofu
- 400 g ziemniaków
- połowa większej cebuli
- 3 łyżeczki soli (2 do solenia wody i jedna do przyprawiania)
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki płynnego kwasu mlekowego
- 2 łyżki oleju
- Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (np na ćwiartki) i zalać wodą do całkowitego przykrycia. Doprawić 1 łyżeczką soli i gotować aż będą miękkie. Odcedzić i odparować, a następnie przestudzić.
- W misce ugnieść tofu na niewielkie kawałeczki. Dodać łyżeczkę soli, pieprz i kwas mlekowy. Ugniatać razem jeszcze chwilę. Dodać ziemniaki i ponownie zagniatać praską aż do uzyskania farszu w konsystencji gęstego twarogu.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Następnie wlać całość do przygotowanego farszu i dokładnie wymieszać.
- Ciasto pierogowe przygotować zgodnie z podanym przepisem.
- Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Ciasto uprzednio można podzielić na dwie części, co ułatwi wałkowanie każdej z nich. Wykrawać koła wykrawaczką lub niedużą szklanką. Na każde koło nakładać około łyżki farszu, dociskać palcem, a następnie zlepiać brzegi. Odkładać na suchą ściereczkę podsypaną mąką.
- W dużym garnku zagotować około 4 litrów wody. Doprawić łyżeczką soli. Na gotującą się wodę wrzucać partiami po około 10-15 pierogów. Od razu podebrać je delikatnie z dna łyżką cedzakową, żeby nie przywarły, a następnie gotować na średnim ogniu aż do wypłynięcia. Ugotowane wykładać na szeroką blaszkę do ostygnięcia (dzięki temu pierogi nie będą się sklejać).
Komentarze
Prześlij komentarz